Tientallen Groningers steunen cultuursector met bloemen

Tientallen Groningse medewerkers uit de cultuursector zijn woensdagochtend de straat opgegaan met bloemen. Die delen ze uit aan ondernemers in de stad: winkeliers om ze te feliciteren met de heropening, horeca- en cultuurondernemers - die nog steeds gesloten zijn - om ze te troosten.

Voor de Stadsschouwburg verzamelt de groep mensen zich, waarop een rondje door de stad wordt gemaakt. "Omdat we graag hopen solidariteit te tonen, een beetje hoop bieden aan de sectoren die nu nog niet open mogen", zegt Nynke Stellingsma, de algemeen directeur van organisator SPOT (de organisatie achter De Oosterpoort en de Stadsschouwburg), tegen het ANP. "Maar het is ook een felicitatie voor sectoren die wel open mogen. Lentebloemen zijn voor ons een signaal van hoop."

Er wordt muziek gespeeld en de sfeer is gemoedelijk. De mensen wandelen voorafgaand aan de ludieke actie Kapsalon Theater in groepjes van vier personen door de stad en delen de boeketjes met een kaartje uit. Bij Kapsalon Theater worden verschillende theaters omgebouwd tot kapsalon. Bezoekers kunnen daar geknipt worden terwijl ze genieten van een voorstelling. Ook de Stadsschouwburg in Groningen doet mee. "We steunen de actie", zegt Stellingsma. "Het is een geluid van: bij ons kan het veilig."

Iedereen die meewandelt, steunt de cultuursector. Ook Julian Bushoff, de fractievoorzitter van de PvdA in Groningen, wandelt mee. "Ik vond het nodig om hier te zijn en solidair te zijn met de cultuursector. Ze staan onderaan het lijstje, terwijl ik vind dat ze bovenaan moeten staan. Wat is het leven zonder cultuur?"