Tijl Beckand leidt 1% Quiz: spannend en ‘reteoverzichtelijk’

De 1% Quiz is "spannend en rete-overzichtelijk", vertelt presentator Tijl Beckand aan het ANP. In de nieuwe spelshow, die vanaf zaterdag te zien is bij RTL 4, nemen honderd deelnemers het tegen elkaar op aan de hand van vragen die "gezond verstand" en "intelligentie" meten en niet iemands algemene kennis, legt de presentator uit. Bij elke vraag vallen er mensen af, totdat één winnaar overblijft die een geldprijs tot 50.000 euro in ontvangst mag nemen.

"Kijk, er zijn duizend en één quizzen", zegt Beckand. "Veel mensen denken, ik kan veel informatie opslaan en weet veel. Maar wat geinig is bij deze quiz, is dat je niet hoeft te weten welke vijf presidenten er voor Bill Clinton aan de macht waren en niet achttien steden in voormalig Joegoslavië hoeft op te noemen." Dit is een "intelligentiequiz". "Je ziet de vraag en je weet het of niet."

Zo zag de presentator, die alle afleveringen al heeft opgenomen, dat een hoogleraar en iemand die bij een winkel werkte even ver kwamen. "Omdat ze eenzelfde soort intelligentie hebben. Je hoeft niet voorbereid te zijn, maar je bent op een bepaalde manier 'gewired' waardoor je bepaalde probleemstellingen die voor veel mensen onoplosbaar zijn, wel kunt oplossen."

1 procent

De spelshow is gebaseerd op een BBC-show uit het Verenigd Koninkrijk, waar het format een succes is. Elke quiz bestaat uit vijftien vragen, die eerder op vijfduizend mensen zijn getest. Gemiddeld gezien heeft 90 procent de eerste vraag goed, 80 procent de tweede vraag, 70 procent de derde vraag, enzovoorts. De een-na-laatste vraag wordt door gemiddeld 5 procent goed geraden en de laatste vraag door 1 procent.

"Je bent toch steeds benieuwd hoe ver je komt", denkt Beckand, die de vragen zelf ook heeft geprobeerd te beantwoorden. "De ene keer lukt het mij om tot de 60 procent-vraag te komen, dan tot de 20 procent." Maar als je "gewoon de tijd neemt" en "rustig kijkt en de vraag goed analyseert", dan zit het antwoord altijd in de vraag, stelt hij.

De presentator denkt dat het programma ook gaat aanslaan bij het Nederlandse publiek. "Het is een hele solide quiz, niets meer en niets minder." Of hij de show hierna nog vele jaren gaat presenteren als deze aanslaat, durft hij nog niet te zeggen. "Net als bij relaties begin je natuurlijk altijd met het gevoel dat je het langdurig wil doen."