TikTok na Nederlands verbod: door geen enkele staat gecontroleerd

ROTTERDAM (ANP) - TikTok is het niet eens met de oproep van het kabinet aan rijksambtenaren om de app onmiddellijk te verwijderen van de werktelefoon. "TikTok wordt door geen enkele staat of overheid gecontroleerd. Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok", laat de dienst in een reactie weten.

Het kabinet besloot dinsdag om het gebruik van "apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland" te ontraden. In de aankondiging zelf staan geen namen van landen en apps genoemd, maar vorige maand lieten Kamerleden van de vier coalitiepartijen weten dat ze voor een TikTok-verbod zijn.

De app TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Uit angst voor spionage en beïnvloeding hebben ook andere landen het gebruik van de app aan banden gelegd, tot ongenoegen van TikTok. "We willen beoordeeld worden op feiten in plaats van angsten en gelijk behandeld worden", meldt TikTok in een verklaring. Om de angsten weg te nemen gaat TikTok de gegevens van Europese gebruikers opslaan in Europa, en moet een onafhankelijke partij dat controleren.