Tim den Besten zegt sorry voor gebruiken deadname Loiza Lamers

Tim den Besten heeft zijn excuses aangeboden voor het gebruiken van de deadname van Loiza Lamers, de naam die ze bij geboorte kreeg, maar niet meer gebruikt sinds haar transitie naar vrouw. "Ik had beter moeten weten", schrijft de 35-jarige tv-presentator op Instagram.

Op social media besteedde Den Besten donderdag aandacht aan de cover van de nieuwe LINDA. Daarop staat Lamers, bekend door het winnen van Holland's Next Top Model, in badpak. In een video zoomde Den Besten in op de heupen van Lamers, van wie hij toen nog niet wist dat ze een trans vrouw is. Hij googelde haar en deelde de zoekresultaten, met haar deadname. "Maar dat is dus niet waarom ik haar kruis filmde", zegt Den Besten.

Een dag later biedt Den Besten zijn verontschuldiging aan voor het noemen van Lamers' deadname. "Heb per ongeluk de deadname van Loiza gebruikt want overgenomen uit Wikipedia maar ik had beter moeten weten en dat spijt me." Het noemen van iemands deadname kan als kwetsend worden ervaren omdat het aan kan geven dat je iemands identiteit niet serieus neemt.