TivoliVredenburg: wij zijn voorzichtig blij

Bij het Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg zijn ze "voorzichtig blij" met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Het is fijn dat er weer een en ander kan plaatsvinden, maar het is slecht voor de sector dat nieuwe artiesten er door de vele reeds verplaatste concerten niet meer tussen komen.

Met de heropening van de cultuursector mogen ook de podia weer open. "We zijn voorzichtig blij, want we kunnen weer wat", zegt Lieke Timmermans, woordvoerder van TivoliVredenburg. Het zalencomplex in de Domstad ontvangt donderdag alweer de eerste bezoekers. "Dat is een klassiek concert dat we eigenlijk wilden gaan streamen, maar daar kan nu weer publiek bij. Het is erg leuk dat we dus gelijk weer van start kunnen, al zijn er wel maatregelen zoals de anderhalve meter, het mondkapje en de QR-code."

De nieuwe maatregelen brengen opnieuw een hoop geregel met zich mee, vertelt Timmermans. Popconcerten die verkocht zijn op basis van de staande capaciteit moeten bijvoorbeeld weer verplaatst worden. "Als iedereen moet zitten én anderhalve meter afstand moet houden dan kunnen wij in de grote zaal niet iedereen kwijt die een kaartje heeft gekocht. Een jazzconcert dat in een kleinere zaal zou plaatsvinden, verplaatsen we nu naar de grote zaal zodat al die mensen wel kunnen zitten."

Dat concerten al bijna twee jaar lang verplaatst worden, zorgt ervoor dat de agenda van TivoliVredenburg voor het komende jaar bomvol zit. Zo vol, dat er ook geen plaats is voor nieuwe artiesten en dat is "killing voor de sector", zegt Timmermans. "Als je er nu als nieuwe band weer tussen wilt komen, dan is dat heel lastig. Alles zit vol. Nieuw talent kan niet spelen."

In de coronapersconferentie van dinsdag werd duidelijk dat theaters en poppodia de komende zes weken tot 22.00 uur open mogen. Bij evenementen met toegewezen zitplaatsen mogen maximaal 1250 mensen naar binnen. Zij moeten wel 1,5 meter afstand houden.