Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

De Franse organisatie Ligue des droits de l’Homme stelt dat "het recht om te demonstreren wordt ondermijnd door onevenredig en gevaarlijk gebruik te maken van geweld". Human Rights Watch zegt zich eveneens zorgen te maken over de politiepraktijken. Er zijn onder meer berichten dat scholieren en voorbijgangers zijn vastgehouden en traangas is afgevuurd op afgesloten plaatsen.

Veiligheidsfunctionarissen verdedigen het handelen van de politie. Zij stellen dat er wordt gereageerd op gewelddadige relschoppers en anarchistische groepen die regelmatig demonstraties infiltreren om botsingen uit te lokken. President Emmanuel Macron veroordeelde het geweld vrijdag en zei dat de veiligheidsdiensten "op een voorbeeldige manier" hadden gewerkt.

In Frankrijk wordt sinds januari gedemonstreerd tegen pensioenhervormingen, waaronder de verhoging van de pensioenleeftijd. Sinds de regering de hervormingen vorige week doordrukte, ontstaan bij veel betogingen ongeregeldheden. Donderdag was de gewelddadigste dag sinds het begin van de protestgolf. De politie arresteerde meer dan 450 mensen. Er raakten volgens de autoriteiten meer dan vierhonderd agenten gewond.