Toeristen uit Taj Mahal geëvacueerd wegens bommelding

AGRA (ANP/DPA) - Ongeveer duizend toeristen hebben donderdag de Taj Mahal tijdelijk moeten verlaten na een valse bommelding. De Hindustan Times meldt dat het beroemdste monument van India na een zoektocht van drie kwartier weer open ging.

De politie ontruimde de Taj Mahal na een telefoontje van een man die zei dat hij een explosief had geplaatst in het marmeren mausoleum, omdat hij, naar eigen zeggen, gediscrimineerd werd bij militaire rekrutering. Na een veiligheidsonderzoek door de autoriteiten bleek de melding loos alarm.

Het zeventiende-eeuwse grafmonument wordt gezien als het kroonjuweel van islamitische kunst in India en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. In 2020 was de bezienswaardigheid vanwege de coronacrisis een half jaar gesloten. Sinds september zijn bezoekers weer welkom, al moeten ze zich wel houden aan coronamaatregelen. India is al bijna een jaar gesloten voor buitenlandse toeristen.

Er was aardig wat commotie onder de toeristen en winkeleigenaren. Maar de lokale politie laat weten dat "alles nu weer terug naar normaal is". Ook is de stad van waaruit de man telefoneerde getraceerd. "De beller zal snel gearresteerd worden", zegt de politie.