Toezichthouder VS wil geen overname chipbedrijf Arm door Nvidia

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stapt naar de rechter om de geplande overname van het Britse chipbedrijf Arm door het Amerikaanse Nvidia tegen te houden. Volgens de FTC zou door die overname ter waarde van 40 miljard dollar, omgerekend ruim 35 miljard euro, de concurrentie in het gedrang komen.

De FTC stelt dat het fusiebedrijf te veel marktmacht krijgt waardoor technologische innovatie in de chipsector kan worden ondermijnd. Het gaat bijvoorbeeld om technologie voor datacenters.

Nvidia kondigde ruim een jaar geleden aan Arm te willen kopen van de Japanse techinvesteerder SoftBank. Er was in de sector direct weerstand tegen de overname, omdat vrijwel alle chipbedrijven gebruikmaken van de chiparchitectuur van Arm. Veel chips voor smartphones en tablets worden op die ontwerpen gebaseerd.

Nvidia zei in een reactie op het besluit van de FTC dat het bedrijf zal aantonen dat de overname van Arm juist leidt tot voordelen voor de chipsector en de concurrentie zal bevorderen.