Top 4000 bekend: Queen weer op één, Golden Earring populair

De lijst van de Top 4000 is bekendgemaakt op Radio 10. Die is vanaf zaterdag te horen op het station. Bohemian Rhapsody van Queen staat wederom op nummer één. Een stuk populairder is Golden Earring. Waar de band vorig jaar nog één keer in de Top 100 kwam, is dat nu drie keer.

Dat is te verklaren, meldt de radiozender, want Golden Earring kondigde vorig jaar aan te stoppen wegens de ziekte van bandlid George Kooymans. Het nummer Radar Love van de band is dit jaar de top tien binnengekomen. Het nummer stijgt van een 31e naar een achtste plaats.

Nieuwkomer

Nummer twee in de top, Roller Coaster van Danny Vera, en nummer drie, Hotel California van Eagles, behouden dezelfde positie als vorig jaar. Naast Radar Love is ook Purple Rain van Prince een nieuwkomer in de top tien. Dat klimt van een 21e naar een tiende plek.

Naast de top drie zijn er meer nummers die net als vorig jaar de top tien behalen: Stairway to Heaven van Led Zeppelin, Piano Man van Billy Joel, Africa van Toto, November Rain van Guns N' Roses en Billie Jean van Michael Jackson. Een hit die dit jaar uit de top ontbreekt is In The Air Tonight van Phil Collins. Dat nummer stond vorig jaar nog op een zevende plaats, maar zakt nu naar een negentiende plaats.

Indruk

Een opvallende stijger is A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, het nummer dat op de dag van de uitvaart van Peter R. de Vries op bijna alle radiostations werd gedraaid. Dat nummer steeg van een tweehonderdste naar een 27e plek. "Deze plaat heeft heel veel indruk gemaakt op Nederland, het is een soort muzikale rouwkaart," zei Radio 10-dj Gerard Ekdom daar eerder over tegen het ANP.