Trainer Advocaat wil een trots Feyenoord zien in de ArenA

ROTTERDAM (ANP) - Op 73-jarige leeftijd mag Dick Advocaat zich opmaken voor zijn eerste Klassieker. "Maar dat doet me niet zo heel veel hoor", blikte hij vooruit op de uitwedstrijd van Feyenoord komende zondag tegen Ajax. "Ik heb als trainer van PSV geloof ik wel laten zien hoe je Ajax verslaat toch? Dat bedoel ik."

Hoe de stand op de ranglijst ook is, voor de supporters van Ajax en Feyenoord haalt een duel met PSV het niet bij de Klassieker. "Dat was vroeger al zo", zei Advocaat. "Als klein jongetje stopte je met voetballen en rende je naar een radio als die wedstrijd begon. Feyenoord - Ajax en Ajax - Feyenoord zijn de wedstrijden van het jaar."

Zonder de geblesseerden David Neres, Lassina Traoré en Brian Brobbey trapt Ajax met een voorsprong van 3 punten af in de Johan Cruijff ArenA. Het elftal van trainer Erik ten Hag is ook weer favoriet, zo beseft ook Advocaat. "Maar wij willen er een wedstrijd van maken. Ajax is een goede club. Maar als team en speler wil je je daar toch laten zien. We moeten daar ook niet alleen maar achteruit gaan lopen, want dan wordt het weer 4-0."

Lastig te verslaan

Feyenoord is onder Advocaat een ploeg geworden die niet altijd even goed speelt maar lastig te verslaan is. De Hagenaar staat sinds eind oktober 2019 aan het roer van het Rotterdamse vlaggenschip. Hij zag zijn ploeg in de Eredivisie alleen een keer van Vitesse verliezen. "Ik benadruk weleens bij mijn spelers dat dit ook een kwaliteit is. We hebben gewoon 35 punten hoor. Die hebben we echt niet cadeau gekregen. Daar hebben we voor geknokt."

Feyenoord gaat niet met vijf verdedigers op zoek naar de eerste uitzege in ruim vijftien jaar op Ajax. "Maar we zullen wel gegroepeerd gaan spelen, vanuit een goede organisatie", verklapte Advocaat, die niet wilde zeggen of hij met Lucas Pratto, Nicolai Jørgensen of de snelle Sinisterra als spits start. "Het is voor ons wel een klein voordeel dat er geen publiek aanwezig is. Maar dat voordeel hebben zij als ze later naar ons toekomen."

De Eredivisie is zondag pas halverwege. Maar het zou toch wat zijn, Advocaat die Feyenoord aan het einde van het seizoen met een landstitel verlaat. De Hagenaar zelf durft daar nog niet eens aan te denken. "Toen we laatst van Vitesse verloren waren we al afgeschreven", zei hij. "Worden we nu weer kampioen? Wij willen bij de eerste vier eindigen, maar wel zo lang mogelijk mee blijven doen. En als er straks meer in zit, dan willen we toeslaan. Maar dat zien we later wel."