Treffer wordt niet meer afgekeurd na onbewust hands aangever

LONDEN (ANP) - Voetbalscheidsrechters hoeven komend seizoen niet meer te fluiten als een onbewuste handsbal indirect een doelpunt of scoringskans oplevert. Dat heeft de internationale spelregelcommissie IFAB vrijdag besloten.

'Aanvallend hands' is nu altijd nog een overtreding, maar dat geldt vanaf 1 juli alleen nog als een speler na een handsbal ook zelf scoort. Davy Klaassen zag woensdag tijdens het bekerduel met sc Heerenveen zijn 0-2 afgekeurd worden, omdat Dusan Tadic even voor die treffer de bal per ongeluk op een hand had gekregen. Dat doelpunt zou komend seizoen volgens de nieuwe regelgeving wel tellen.

Het doelpunt dat Yorbe Vertessen van PSV afgelopen zondag tegen Ajax maakte, wordt ook volgend seizoen afgekeurd. De doelpuntenmaker kreeg de bal namelijk zelf op een arm voordat hij scoorde. De 2-0 voor PSV ging daarom niet door en vlak voor tijd trok Tadic de stand gelijk uit een strafschop (1-1).

Het blijft aan de scheidsrechter om te beoordelen of het om een onbewuste of opzettelijke handsbal gaat.