Treinverkeer rest van de donderdagavond ontregeld na storing

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer zal de rest van de donderdagavond ontregeld zijn nadat er eerder op de dag een storing was geweest, meldt de NS. De telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen is verholpen, maar het treinverkeer in Nederland werd door de storing bijna volledig stilgelegd en is sinds 19.00 uur weer beperkt opgestart.

Doordat de NS veel logistieke aanpassingen in de inzet van treinen en personeel moet doen omdat die op veel plekken gestrand zijn, verwacht de vervoerder dat de rest van de donderdag het treinverkeer niet meer volgens planning verloopt. Ook de reisplanner zal door veel "lastminuteaanpassingen" niet volledig actueel zijn, aldus de NS.

Een woordvoerster meldt dat de inzet van treinen in de loop van de avond "mondjesmaat" toeneemt. "Op alle trajecten rijden er wel weer treinen", zei zij rond 22.00 uur. "We verwachten dat alle reizigers thuis kunnen komen."

Vervangend vervoer

De vervoerder is niet van plan vervangend vervoer in te zetten. "Nee, dat doen we niet en dat komt omdat daar eigenlijk geen beginnen aan is. Er kunnen zo'n duizend mensen in een trein en misschien vijftig in een bus, dus dat is geen doen", aldus de NS-woordvoerster. NS en spoorbeheerder ProRail raden mensen aan hun reis zoveel mogelijk uit te stellen.

Eind mei legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die verbinding was volgens ProRail essentieel om treinen te laten rijden. Daarom werd het treinverkeer in een groot deel van het land stilgelegd. Onduidelijk is of de oorzaak van het probleem donderdag ook bij de provider ligt. "Het lijkt er niet op, maar dat zoeken we op dit moment uit", aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.