Trijntje Oosterhuis gaat vijftigste verjaardag uitgebreid vieren

Trijntje Oosterhuis gaat haar vijftigste verjaardag uitgebreid vieren komend weekend, vertelt de zangeres aan De Telegraaf. "Zo zit je op je twintigste lekker te jammen op het Leidseplein en zo ben je vijftig."

"Zaterdag word ik door mijn gezin ergens mee naartoe genomen", zegt Oosterhuis, die zondag jarig is. "Mijn man en kinderen hebben plannetjes gesmeed en doen heel geheimzinnig! De dag erna geef ik een feestje voor vrienden en familie. Ik wilde het eerst niet zo uitgebreid vieren, maar naarmate de dag dichterbij kwam, leek even dansen en gezelligheid me toch wel leuk."

Oosterhuis heeft deze week twee optredens gegeven in het hoofdstedelijke Concertgebouw. Samen met de broers Xander en Polle Vrienten en het Residentie Orkest liet ze symfonische bewerkingen horen van nummers van Henny Vrienten. "Het was hartverwarmend en ontroerend, omdat we zijn muziek vierden maar hij er zelf niet meer bij was. Het album Trijntje zingt Vrienten met Vrienten was al in de maak toen Henny nog leefde. Dat hebben we, met zijn goedkeuring, kort na de begrafenis afgemaakt."

Bittere pil

Het feit dat Henny's zoons hun vader zijn verloren "was voelbaar" tijdens de optredens, stelt Oosterhuis. "Ik probeer hen door die bittere pil van het gemis heen te trekken, maar respecteer het eigen proces dat ze daarin doormaken. Ze lagen niet in stukjes op de grond, maar die pijn is er natuurlijk wel."

In het interview met de krant vertelt de zangeres te begrijpen dat haar goede vriend Marco Borsato er niet bij was om de show te bekijken. "Bij de meeste dingen die voor mij belangrijk zijn, is hij er. Ik denk dat dit concert zeker aan hem was besteed, maar ik kan me goed voorstellen dat hij even geen openbare dingen opzoekt. Marco gaat door een heel moeilijke en kwetsbare tijd en zit in een fase waarin hij een beetje op zichzelf leeft. Ik weet niet wat hij wil en gaat doen. Misschien treedt hij nooit meer op, who knows. Al hoop ik voor hem dat alles uiteindelijk op z’n pootjes terechtkomt en het leven hem weer goed zal vallen."