Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

Het onderzoek richt zich op welke rol Trump speelde bij de gebeurtenissen rond de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw en pogingen om de vreedzame machtsoverdracht te verstoren. Zowel het kantoor van de openbaar aanklager als de advocaat van Bannon weigert commentaar te geven.

Bannon werd in oktober vorig jaar tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens minachting van het Congres (parlement). Hij kreeg die straf opgelegd omdat hij weigerde te verschijnen voor een parlementscommissie die de rol van oud-president Trump bij de bestorming van het Capitool onderzocht. Hij kreeg ook een boete van 6500 dollar.

Bannon was een belangrijke adviseur van Trump tijdens de verkiezingscampagne in 2016 en diende daarna als belangrijkste adviseur in het Witte Huis. In 2017 stopte zijn werk als strateeg na een ruzie, die later is bijgelegd. Bannon speelt al decennia een belangrijke rol in uiterst rechtse media.