Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

Volgens het voormalige staatshoofd is er vanaf het begin sprake geweest van "de ene na de andere heksenjacht" en "neponderzoeken". Velen van zijn aanwezige aanhangers droegen borden met daarop de woorden "heksenjacht".

In New York loopt een onderzoek naar het zwijggeld dat aan een pornoster is betaald die seks zou hebben gehad met Trump. Die betaling gebeurde kort voor de door Trump gewonnen presidentsverkiezingen in 2016, en mogelijk zijn met het zwijggeld de regels over de financiering van de verkiezingscampagne overtreden.

Marjorie Taylor Greene, een van Trumps meest uitgesproken aanhangers in het Congres, vertelde de menigte dat het tijd is om het ministerie van Justitie "terug te nemen. Je moet begrijpen: ze komen niet alleen achter president Trump aan, ze komen achter jou aan, en president Trump is de enige die hen in de weg staat."

De bijeenkomst in Waco vindt plaats op het moment dat de stad stilstaat bij de inval van de FBI bij de religieuze sekte van de Branch Davidians en hun leider David Koresh, dertig jaar geleden. Daarbij kwamen destijds in 1993 86 mensen om, onder wie vier politieagenten. Veel rechtsextremisten beschouwen die inval als een belangrijk moment van overheidsbemoeienis en critici zien de rally als een soort steunbetuiging aan de extreemrechtse aanhangers van Trump.