Trump verleent gratie aan oud-adviseur Steve Bannon

WASHINGTON (ANP/RTR) - Scheidend Amerikaans president Donald Trump heeft gratie verleend aan Steve Bannon, meldt The New York Times. Bannon hielp Trump als adviseur tijdens de verkiezingscampagne van 2016 richting de winst en daarna werkzaam was in het Witte Huis.

Bannon (67) wordt ervan verdacht dat hij geld heeft verduisterd uit de stichting We build the wall, die geld inzamelde voor de door Trump beloofde muur langs de Mexicaanse grens. CNN meldde eerder dat Bannon juist niet op gratie van Trump hoefde te rekenen.

Aan het einde van Trumps laatste volle werkdag, dinsdag, heeft hij tal van presidentiële gratiebesluiten uitgevaardigd, waarmee federale straffen kunnen worden geschrapt of verlicht. Naar verluidt wilde Trump zichzelf, familieleden en vertrouwelingen ook preventief gratie verlenen, maar hij zou door medewerkers zijn overgehaald om daarvan af te zien. Persbureau Reuters meldt op gezag van een hoge regeringsfunctionaris dat Trump geen gratie heeft verleend aan zichzelf, een van zijn familieleden of zijn persoonlijk advocaat Rudy Giuliani.

Kilpatrick

Dinsdagavond laat (plaatselijke tijd) werd bekend dat Trump gratie verleent aan onder anderen oud-burgemeester van Detroit Kwame Kilpatrick (50). De Democraat uit Michigan zat een celstraf van 28 jaar uit voor fraude en afpersing.

Ook de rappers Lil Wayne en Kodak Black zijn door Trump gepardonneerd. Lil Wayne (38), een aanhanger van Trump, werd vorige maand schuldig bevonden omdat hij in 2019 met een geladen gouden pistool op zak met een gecharterd vliegtuig landde in Miami. Hem hing een celstraf van 10 jaar boven het hoofd. Ook Kodak Black (23) moest vanwege wapenbezit een celstraf uitzitten. Hij werd tot bijna 4 jaar cel veroordeeld.

Ook Elliott Broidy, een durfkapitalist, Republikeinse fondsenwerver en voormalige donor van Trumps campagne, heeft gratie gekregen. Broidy was veroordeeld voor corruptie en omkoping.