Trump wil interventie ​​Hooggerechtshof in onderzoek documenten

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen. Zijn advocaten hebben het hof verzocht een recente beslissing van een rechtbank te vernietigen. Zo hoopt Trump te voorkomen dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de in beslag genomen documenten onderzoekt.

De beslissing die Trump vernietigd wil zien, stamt van 21 september. Toen bepaalde een hof van beroep, bestaande uit drie rechters, dat het Amerikaanse ministerie van Justitie door mag gaan met het onderzoek naar de meer dan 11.000 overheidsdocumenten die de FBI begin augustus bij Trump thuis aantrof. Eerder was dat onderzoek stilgelegd nadat een rechter oordeelde dat nog gewacht moest worden met het onderzoek totdat een onafhankelijk arbiter (special master) de kans had gekregen het bij de huiszoeking gevonden materiaal te beoordelen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Trump gaat onder meer over de vraag of er wederrechtelijk vertrouwelijke papieren zijn achtergehouden en of er geprobeerd is een federaal onderzoek te dwarsbomen.