Turkije: honderden Koerdische militanten ‘geneutraliseerd’

ANKARA (ANP/DPA) - Turkije zegt meer dan driehonderd Koerdische militanten te hebben "geneutraliseerd" in een offensief dat zondag begon in het noorden van Syrië en Irak. Dat offensief richt zich op de Syrisch-Koerdische YPG en de Koerdische PKK.

Ankara gebruikt de term neutraliseren voor het doden of gevangennemen van militanten. Er worden luchtaanvallen uitgevoerd op locaties die zouden worden gebruikt om aanvallen op Turks grondgebied te plannen. President Recep Tayyip Erdogan zei eerder deze week mogelijk ook grondtroepen te zullen sturen.

Het Turkse offensief begon een week na een bomaanslag in een drukke winkelstraat in Istanbul. Bij de explosie vielen zes doden en meer dan tachtig gewonden. Ankara houdt de YPG en de PKK verantwoordelijk, maar deze Koerdische groeperingen ontkennen bij de aanslag betrokken te zijn geweest.

De opgelopen spanningen leiden tot internationale zorgen. Onder meer de Verenigde Staten en Rusland roepen op tot terughoudendheid. De PKK wordt door onder meer Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als terroristische organisatie. De VS steunen de YPG in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).