Turks energiebedrijf stopt met stroomleveringen aan Libanon

BEIROET (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Turkse bedrijf Karpowership stopt met het leveren van stroom aan Libanon vanuit twee drijvende energiecentrales voor de kust van het land. De stap volgt op grote betalingsachterstanden en een juridisch geschil met de overheid van Libanon, dat gebukt gaat onder een diepe economische crisis.

Karpowership levert ongeveer een kwart van de Libanese stroombehoefte en zegt dat het nog meer dan 100 miljoen dollar aan betalingen moet ontvangen van de overheid van Libanon. De rekeningen zouden al achttien maanden niet zijn betaald. Karpowership had eerder al gewaarschuwd de stroomvoorziening plat te leggen als er geen geld zou komen.

Daarnaast heeft de Libanese overheid gedreigd de drijvende energiecentrales in beslag te nemen vanwege verdenkingen van corruptie bij de contractonderhandelingen met Karpowership, dat die beschuldigingen ontkent. De schepen met energiecentrales liggen sinds 2013 voor de kust van Libanon.

Het besluit van Karpowership verergert de problemen die Libanon heeft met de elektriciteitsvoorziening. Veel huishoudens in het land hebben eigen generatoren om stroom op te wekken en veel mensen hebben te maken met urenlange stroomuitval. Door de economische crisis heeft de Libanese overheid veel moeite om de rekeningen te betalen voor de import van brandstof.