Turks hof laat veroordeeld oppositielid vrij

ANKARA (ANP) - Het Turkse hof van beroep heeft de vrijlating gelast van een parlementariër Enis Berberoglu die in februari was veroordeeld tot bijna zes jaar celstraf voor het lekken van staatsgeheimen naar een kritische krant. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Zijn straf blijft staan, maar hij zou die pas moeten uitzitten na afloop van zijn mandaat.

Beberoglu was bij de parlementsverkiezingen van 24 juni voor vijf jaar herkozen als lid van het parlement voor de centrumlinkse partij CHP. In februari was hij veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden voor spionage. Hij had naar verluidt videobeelden doorgespeeld van Turkse wapenleveranties aan Syrische islamisten in 2014. Zijn veroordeling leidde tot veel verontwaardiging. De leider van oppositiepartij CHP, Kemal Kilicdaroglu, organiseerde uit protest een 'Mars voor Gerechtigheid': hij legde meer dan 400 kilometer te voet af.

Berberoglu was in juni 2017 al veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de beschuldigingen. In hoger beroep werd die straf in februari verminderd tot bijna zes jaar..

0 Reacties Doe mee met de discussie →