Turkse president Erdogan grote afwezige op top in Moldavië

BULBOACA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat de top van de Europese Politieke Gemeenschap in Moldavië aan zich voorbijgaan. De afwezigheid van de net herkozen Turkse leider op de bijeenkomst van bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden, bedoeld als signaal aan Rusland van Europese eenheid, doet de wenkbrauwen fronsen bij collega's.

De top in het Mimi-kasteel in Bulboaca, op circa 35 kilometer van de Moldavische hoofdstad Chisinau, duurt maar één dag. De 69-jarige Erdogan zal naar verwachting vrijdag zijn nieuwe kabinet bekendmaken en zaterdag opnieuw worden ingehuldigd.

Erdogan probeert sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar te bemiddelen tussen de strijdende partijen. Hij heeft geen sancties tegen Rusland afgekondigd.

Ook dwergstaat San Marino heeft verstek laten gaan, bevestigen hoge diplomaten. Verder zijn de leiders van alle 47 uitgenodigde Europese landen komen opdagen. De vorige editie, afgelopen najaar in Praag, waren er 44 present.