Tusk tempert Noord-Macedonische hoop

BRUSSEL (ANP) - Niet alle EU-landen zijn bereid om snel in te stemmen met het beginnen van toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië. Met die opmerking temperde EU-president Donald Tusk de hoop van het Balkanland om een stap naar toetreding tot de EU te zetten. Hij deed dat in Brussel bij de eerste officiële buitenlandreis van de Noord-Macedonische president Stevo Pendarovski.

Tusk vindt net als de Europese Commissie dat Noord-Macedonië, en ook Albanië, alles hebben gedaan wat van hen was verwacht. De lidstaten zouden groen licht moeten geven voor de start van de gesprekken, vindt zowel Tusk als commissievoorzitter Juncker. Maar onder meer Nederland vindt dat er op het gebied van de rechtsstaat en strijd tegen corruptie nog het een en ander moet gebeuren.

“De vraag is niet of, maar wanneer. Het bereiken van consensus tussen de 28 lidstaten neemt soms meer tijd dan ik zou willen", aldus Tusk.

De ministers van Europese Zaken buigen zich volgende week over de aanbeveling van de Europese Commissie om toetredingsgesprekken met de twee landen te beginnen. Minister Stef Blok hield deze week de deur dicht voor Albanië, maar voor Noord-Macedonië liet hij wat ruimte.