Tv-serie Zuidas geeft inkijkje in advocatuur

AMSTERDAM - Met de dramaserie Zuidas is er tien jaar na het einde van Keyzer & De Boer Advocaten weer een Nederlandse advocatenserie bij de publieke omroep te zien. De achtdelige tv-serie geeft volgens de hoofdrolspelers een realistisch inkijkje in de gesloten wereld van de advocatuur in het Amsterdamse zakendistrict.

De serie is gebaseerd op ZoZuidas, een blog waarop insiders uit de doeken doen wat zich allemaal achter de spiegels van de hoge torens afspeelt. “Het beeld dat we van de Zuidas hebben vind ik best negatief”, zegt de jonge hoofdrolspeelster Jouman Fattal. “Natuurlijk dikken we in de serie alles aan, maar ik hoop ook dat je ziet dat het niet allemaal op macht beluste geldwolven zijn”, zegt Fattal. Ze speelt in de serie de rol van de net afgestudeerde rechtenstudent Sabia die een plek weet te bemachtigen als advocaat-stagiair bij het prestigieuze kantoor Van de Sande Grinten Meijer (VDSGM), met Annet Malherbe en Mark Rietman als founding partners. “Een droomrol”, noemt Fattal het. “Via Sabia komen kijkers het kantoor binnen.”

Hoe echte zakenadvocaten zullen oordelen over de tv-serie zal na de eerste uitzending op zondag 1 april blijken, als BNNVARA de eerste aflevering uitzendt op NPO 3. Fattal: “Ze vinden het ongetwijfeld te dik aangezet.” Acteur Robert de Hoog: “Ze zullen kijken en zeggen dat dingen niet kloppen, maar ik denk toch dat ze het interessant zullen vinden. Dat we goed geslaagd zijn in het creëren van hun wereld. Natuurlijk zit er drama bij, maar ze zullen er niet aan ontkomen dat ze dingen herkennen. Alles is berust op echte situaties.”

Verdiept in leven van Zuidas

Robert de Hoog is zelf zoon van een voormalig advocaat. “De toga hing bij ons thuis aan de kledingkast. Mijn vader vindt het leuk en is benieuwd naar de serie. Hij kreeg al veel appjes van mensen die over mij lazen in een advocatenblad.”

De acteurs hebben zich grondig verdiept in het leven en het werken op de Zuidas dat zou bestaan uit financiële schandalen, handtastelijke cliënten, nachten doorwerken en uit de hand gelopen kantoorborrels. Jouman Fattal: “We zijn naar een rechtszaak gegaan en ik ben na een dag mensen kijken op Zuidas bij een advocatenkantoor naar binnen gewalst, net zo chique als VDSGM. Ze keken raar op, maar ik heb wel met junior-advocaten en advocaat-stagiaires kunnen spreken. Ze waren super behulpzaam en helemaal niet nep of ongeïnteresseerd. Ze hebben idealen en werken om te leven en niet andersom.”

Ook Robert de Hoog bezocht de beruchte cafés en koffietenten op de Zuidas. “En ik heb een aantal zaken bijgewoond in de rechtbank over grote fusies of geschillen tussen grote bedrijven waar miljoenen mee gemoeid zijn. Dat gaat er heel gedetailleerd aan toe. Iedere komma die verkeerd staat, kan ervoor zorgen dat je de zaak verliest. Het is een wereld die vrij onbekend is voor het grote publiek. We kennen veel strafrechtadvocaten die aan tafel zitten bij talkshows. Toch wordt op de Zuidas veel beslist waar wij de gevolgen van voelen in de portemonnee. Daarbij komt dat het niet alleen gaat over cijfers en nummertjes. Er spelen zich ook grote en dramatische dingen af op de werkvloer, waar mensen onder grote druk werken.”

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *