‘Twee Belarussen verliezen accreditatie IOC, verlaten Tokio’

TOKIO (ANP/RTR) - Twee leden van het olympische team van Belarus raken hun accreditatie voor de Olympische Spelen kwijt en moeten het olympisch dorp en Tokio verlaten. Het zou gaan om twee personen die olympisch sprintster Kristina Tsimanoeskaja probeerden te dwingen het vliegtuig naar Belarus te nemen, meldt een bron aan persbureau Reuters.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zou hebben besloten de accreditaties in te trekken. Niet alleen moeten de twee personen het olympisch dorp verlaten, door de coronamaatregelen betekent het dat ze ook niet langer in Japan mogen verblijven.

De gevluchte 24-jarige Tsimanoeskaja uit Belarus kwam donderdag aan in Polen. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet, waarna haar coaches haar dwongen huiswaarts te vliegen. In plaats daarvan ging Tsimanoeskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden.

Het incident heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Belarus. De overheid treedt daar hard op tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen vorig jaar. Volgens de oppositie is er toen fraude gepleegd om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.