Twee Omicron-besmettingen vastgesteld in Engeland

LONDEN (ANP) - De Omicron-variant van het coronavirus is na België ook in Engeland vastgesteld. De twee Britse gevallen zijn aan elkaar gelinkt en er is een verband met een reis naar zuidelijk Afrika, meldt minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

De twee zijn in zelfisolatie gegaan met hun huishoudens. Ondertussen wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad. Uit voorzorg wordt extra getest in de steden waar ze verblijven, Nottingham en Chelmsford. Bij een positieve test wordt gekeken of het de Omicron-variant betreft.

Het Verenigd Koninkrijk voegt Malawi, Mozambique, Zambia en Angola toe aan de ‘rode reislijst’. Wie de laatste tien dagen in een van die landen die landen is geweest moet tien dagen in isolatie en een PCR-test ondergaan. Onder meer Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Namibië waren donderdag al op de lijst gezet.

De Omicron-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika en is in onder meer België en Israël aangetroffen. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook het geval in Duitsland, en in Tsjechië wordt ook een verdacht geval onderzocht.