Tweede Kamer wil geen Russen bij Olympische Spelen in Parijs

DEN HAAG (ANP) - Russische sporters moeten volgend jaar niet bij de Olympische Spelen in Parijs worden toegelaten, ook niet onder een neutrale vlag. Dat vindt de Tweede Kamer die het kabinet oproept zich hier ook voor uit te spreken. De Kamer nam donderdag een motie hierover aan van de hand van Kati Piri (PvdA).

Volgens de Kamer kan zolang de oorlog in Oekraïne duurt geen sprake zijn van Russische deelname aan het evenement in de Franse hoofdstad. De olympische comités van een aantal landen waaronder de Scandinavische hebben het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al opgeroepen de Russen en Belarussen uit te sluiten.

Het steekt de Kamerleden dat er nog geen verbod is, terwijl een aantal Oekraïense atleten vecht aan het front en niet kan deelnemen aan de Zomerspelen. Sinds de inval van Rusland in buurland Oekraïne bijna een jaar geleden zijn Russische sporters van veel sportevenementen uitgesloten.

Eerder besluit IOC

Het IOC verklaarde eerder de deelname van Russen en Belarussen niet helemaal uit te sluiten. Die zouden dan onder neutrale vlag kunnen meedoen. De voorzitter van het IOC zei eind vorige maand dat isolatie van alle Russen niet strookt met het olympische handvest.

Oekraïne heeft al gezegd de Spelen te zullen boycotten als Russen mee mogen doen. Enkele tientallen landen zouden overwegen dit voorbeeld dan te volgen.