Tweede ronde nodig bij Braziliaanse presidentsverkiezingen

BRASILIA (ANP/AFP/RTR) - Luiz Inácio Lula da Silva heeft de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezing gewonnen. Maar het verschil tussen hem en de zittende president Jair Bolsonaro was kleiner dan vooraf werd verwacht. Met 97 procent van de stemmen geteld komt Lula uit op 47,9 procent en Bolsonaro op 43,7 procent. Daardoor is op 30 oktober een tweede stemronde nodig, stelt de Braziliaanse verkiezingsautoriteit.

De 67-jarige rechts-populistische Bolsonaro stond in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ver achter op de 76-jarige Lula, een linkse oud-president van het land. Ook deed nog een aanzienlijk aantal andere Braziliaanse politici een gooi naar het presidentschap. Maar de meeste van hen wisten maar weinig stemmen te vergaren. In de tweede ronde zal het alleen nog tussen Lula en Bolsonaro gaan.

De vraag is of de zittende president in die tweede ronde een eventuele verkiezingsnederlaag zal accepteren. Eerdere uitlatingen van hem doen vermoeden van niet. "Als we zuivere verkiezingen hebben, dan win ik vandaag met minstens 60 procent van de stemmen", zei Bolsonaro bijvoorbeeld zondag nadat hij zijn stem had uitgebracht. Hij heeft herhaaldelijk zonder bewijs beweerd dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig is en dat hij de uitkomst niet vertrouwt.

Zo'n 160 miljoen Brazilianen mochten zondag hun stem uitbrengen om een nieuwe president te kiezen. Brazilië had tot 1985 een militaire regering, maar is inmiddels alweer tientallen jaren een democratie. De huidige verkiezingen worden gezien als een van de belangrijkste in de geschiedenis van het grootste Zuid-Amerikaanse land. Oud-legerofficier Bolsonaro verklaarde vorig jaar zelfs maar drie mogelijke uitkomsten voor zichzelf te zien: een verkiezingsoverwinning, zijn dood of zijn arrestatie.

De stembusgang is zondag grotendeels vreedzaam verlopen, zeggen verkiezingsmedewerkers in het land.