Tweede stakingsactie in korte tijd bij de Bijenkorf in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van warenhuisketen de Bijenkorf in Amsterdam leggen vrijdagmiddag "meerdere uren" het werk neer. Volgens vakbond FNV houden de stakers ook een demonstratie op het naastgelegen Beursplein. Het is de tweede keer in circa een week dat er bij de Bijenkorf wordt gestaakt. Daarvoor gebeurde dat voor het laatst in de jaren zeventig.

"Vorige week was er een waarschuwingsstaking van een uur. Het is tijd dat de directie naar de medewerkers luistert. Dat gebeurt niet, dus wij gaan door", zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen.

Met hun acties willen de medewerkers een betere loonsverhoging afdwingen. In eerste instantie zou het loon met 10 procent omhoog moeten, vinden de stakers. De Bijenkorf wilde in de onderhandeling voor een nieuwe cao niet zover gaan.

Impact

Hoe groot de impact van deze tweede staking precies zal zijn, kan Vermeulen nog niet inschatten. Bij de eerdere actie legden naar schatting van FNV ongeveer 150 medewerkers tijdelijk het werk neer. De Bijenkorf houdt het op 70 tot 80 deelnemende werknemers.

De keten zei eerder al te betreuren dat het niet mogelijk is gebleken het verschil van mening met de vakbonden op te lossen. Maar de Bijenkorf vindt het onjuist dat FNV de huidige, zeer hoge inflatie als uitgangspunt neemt voor zijn looneisen. De overheid heeft immers maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de inflatie te verzachten.