Twintig landen gaan extra wapens aan Oekraïne leveren

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ongeveer twintig landen gaan extra wapens leveren aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Denemarken voorziet het Oekraïense leger van krachtige antischeepsraketten van het type Harpoon om de kust aan de Zwarte Zee te beschermen, meldt de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin na een bijeenkomst met bondgenoten waaronder Nederland.

De Harpoon-raketten moeten voorkomen dat de Russische vloot Oekraïne blijft bestoken. De Oekraïense regering in Kiev vroeg al herhaaldelijk om geavanceerdere, zwaardere wapens tegen de Russische oorlogsschepen. Als de Russische marine uit de havens aan de Zwarte Zee worden verdreven, kan ook de belangrijke uitvoer van graan en andere landbouwproducten worden hervat.

Volgens het Britse ministerie van Defensie bevinden zich ongeveer twintig Russische marineschepen, waaronder onderzeeërs, bij Oekraïne. Een Amerikaanse marine-expert denkt dat twaalf tot 24 anti-scheepsraketten met een bereik van meer dan 100 kilometer voldoende zouden zijn om Russische schepen te bedreigen en Moskou kunnen overtuigen de blokkade op te heffen.

Rusland leed al verliezen op zee, zoals het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee-vloot, de kruiser Moskva.