Twitter in discussie over ‘Clair Huxtable’ na Cosby-kritiek

Een tweet waarin Phylicia Rashad ervan werd beschuldigd Bill Cosby in staat te hebben gesteld zijn wangedrag jarenlang voort te zetten, kon zondag op zowel kritiek als bijval rekenen op Twitter. De uitspraak over de actrice die Clair Huxtable speelde in The Cosby Show zorgde voor een flinke discussie.

Een vrouw die geen onderscheid maakte tussen Rashad en haar alter ego, schreef: "Clair Huxtable was 'enabler' van de langdurigste, actiefste drugsverkrachter in de geschiedenis van de VS, Bill Cosby. Iedereen op de set wist dat hij een sadistische bruut was. Iedereen. 75 Vrouwen werden gedrogeerd en verkracht door Cosby en hij kwam ermee weg omdat mensen hem daartoe in staat stelden."

Alhoewel sommige mensen naar voren brachten dat Rashad in het verleden Cosby heeft verdedigd en de beschuldigingen in 2015 afdeed als een poging zijn naam door het slijk te halen, namen anderen het voor de actrice op. Zij wezen erop dat Cosby de bedenker en producent van de show was en Rashad daardoor zijn ondergeschikte, en dat nooit is vastgesteld dat zij iets wist van zijn gedrag.

Anderen vonden de tweet, die later werd verwijderd, racistisch. "Het is geen goed idee om de ene zwarte persoon de schuld te geven van het gedrag van een andere zwarte man. Zeker niet op Moederdag; een hoop mensen zien Phylicia Rashad/Clair Huxtable als de beste tv-moeder, zeker de beste zwarte tv-moeder, aller tijden. Dit is slechte timing."