Uber omlaag op Wall Street na uitspraak Brits Hooggerechtshof

NEW YORK (ANP) - Het aandeel van taxidienst Uber Technologies stond vrijdag bij de verliezers op de beurzen in New York na een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof over werknemers in het Verenigd Koninkrijk. De hoofdgraadmeters op Wall Street gingen bij opening licht omhoog.

Uber leverde 1,2 procent in. Chauffeurs van de taxidienst zijn werknemers die recht hebben op minimumloon, vakantiegeld en rustpauzes, aldus het Hooggerechtshof. Tot nu toe behandelde het bedrijf chauffeurs als zelfstandigen, waardoor ze volgens de wet minder rechten hebben. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe tegenvaller voor Uber en kan volgens kenners het bedrijfsmodel in gevaar brengen in het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste Europese markt voor Uber.

Dow Jones

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,2 procent in de plus op 31.544 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,3 procent tot 3924 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 13.670 punten.

Fabrikant van chipmachines Applied Materials ging bijna 9 procent vooruit, geholpen door beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten. Chipbedrijven als Applied Materials profiteren van de grote vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en spelcomputers vanwege de lockdowns en het thuiswerken.

De bouwer van landbouwmachines zoals tractors en maaidorsers Deere opende eveneens de boeken. De resultaten over de afgelopen periode en de prognoses vielen goed bij beleggers, want het aandeel Deere kreeg er 7,5 procent bij.