UEFA: officieel onderzoek naar Barça, Real Madrid en Juventus

NYON (ANP) - De UEFA gaat een officieel onderzoek instellen naar de rol van FC Barcelona, Real Madrid en Juventus bij de vooralsnog geflopte plannen voor een Super League. De Europese voetbalunie laat woensdag weten dat inspecteurs van de tuchtcommissie en van de ethische commissie zijn benoemd om het onderzoek te leiden. Zij moeten in een tuchtprocedure gaan vaststellen of de drie Europese topclubs de statuten en andere reglementen van de UEFA hebben overtreden bij de lancering van het revolutionaire project waarbij in eerste instantie twaalf clubs nauw waren betrokken.

De oprichting van de Super League, een elitaire competitie voor vijftien vaste deelnemers, leidde vorige maand tot een storm van kritiek en protest. Door grote druk uit de nationale en internationale samenleving besloten negen clubs zich snel weer terug te trekken als beoogde grondleggers. Barcelona, Real Madrid en Juventus blijven echter vooralsnog vasthouden aan de Super League. De UEFA heeft daarom nu besloten om een tuchtzaak tegen de drie dissidente clubs te openen.

De UEFA legde afgelopen vrijdag aan de andere negen clubs al een aantal straffen op. Ze dienen komend seizoen 5 procent van hun inkomsten uit Europees voetbal af te staan en daarnaast gezamenlijk een bedrag van 15 miljoen euro te doneren voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in Europa. Indien ze opnieuw gaan proberen om buiten de UEFA om een eigen 'wilde' competitie op te zetten, dienen ze een boete van 100 miljoen te betalen.

Volgens de UEFA hebben deze negen clubs hun fouten in de hele procedure snel erkend en spijt betuigd. Barcelona, Juventus en Real Madrid daarentegen willen zich blijven inzetten voor een mogelijke Super League en riskeren daarmee harde sancties van de UEFA. Een mogelijke schorsing voor Europees voetbal kan één van maatregelen zijn.

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond liet maandag weten dat Juventus de positie in de Serie A op het spel zet als de club uit Turijn niet officieel afstand neemt van de Super League in oprichting.