UEFA schrapt regel over uitdoelpunten

NYON (ANP) - De UEFA heeft de regel geschrapt dat uitdoelpunten na een gelijke stand over twee wedstrijden dubbel tellen. De verandering gaat per direct in voor alle UEFA-clubcompetities, twitterde de Europese voetbalbond donderdag.

In het geval dat twee clubs na twee duels op gelijke hoogte eindigen met een gelijk doelsaldo dan zal er moeten worden verlengd. Als na twee keer 15 minuten nog steeds geen beslissing is gevallen, moeten strafschoppen worden genomen.

De regel voor uitdoelpunten werd ingevoerd in 1965 en was tot afgelopen seizoen van kracht in de Champions League en Europa League. De beslissing om de regel te schrappen hing al in de lucht; een commissie van de UEFA kwam dit voorjaar met een aanbeveling dat te doen.

Volgens de UEFA is het nu veel makkelijker om uitdoelpunten te maken dan in het verleden toen de regel werd ingevoerd. Moderne stadions, zelfs met fans, zijn minder intimiderend en ook de speelwijze is flink veranderd, meent de Europese voetbalbond.

De wedstrijden zonder publiek en op neutraal terrein tijdens de coronacrisis zouden de commissie van de UEFA geholpen hebben bij hun aanbeveling.