UEFA staat aanvoerdersband Neuer in regenboogkleuren toe

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren bij het EK blijven dragen. Dat heeft de Europese voetbalunie laten weten kort nadat de Duitse voetbalbond DFB via Twitter had bekendgemaakt dat de UEFA onderzoek deed naar de bont gekleurde armband.

"We hebben het onderzoek naar de aanvoerdersband van Neuer afgerond", liet de UEFA weten. "In een brief is duidelijk gemaakt door de DFB dat de armband een teamsymbool is voor diversiteit en derhalve een goede zaak dient."

Volgens de reglementen moeten de aanvoerders bij het EK armbanden dragen die door de UEFA zijn verstrekt. Neuer daarentegen gebruikt al sinds de oefeninterland tegen Letland op 7 juni in Düsseldorf een band in regenboogkleuren, als uiting van diversiteit, openheid en tolerantie en tegen haat en uitsluiting. "De boodschap is duidelijk: we zijn kleurrijk", aldus de DFB, die een boete riskeerde voor het gebruik van een eigen aanvoerdersband. De UEFA concludeerde echter dat Neuer geen algemene gedragsregels had overtreden.

Regenboogstadion

De UEFA dient zich nog te buigen over een verzoek van burgemeester Dieter Reiter van EK-speelstad München om het EK-stadion in de verlichting de kleuren van de regenboog te geven. Dat zou woensdag moeten gebeuren bij het duel tussen Duitsland en Hongarije. De Allianz Arena van Bayern München kan aan de buitenkant in allerlei kleuren worden verlicht. Het stadion droeg in het verleden al vaker de regenboogkleuren.

Het Duitse verzoek is een direct gevolg van een wet die onlangs werd aangenomen in het Hongaarse parlement. Daarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op onder meer de vrijheid van meningsuiting. De gemeenteraad van München wil woensdag met een EK-stadion in regenboogkleuren protesteren tegen de omstreden Hongaarse wet.