Uitblinker Blind blijft nederig na voetbalshow van Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Na een galavoorstelling met bijna alleen maar uitblinkers bij Ajax werd uiteindelijk Daley Blind verkozen tot 'man van de wedstrijd.' "Het belangrijkste is dat we hebben gewonnen", zei de 31-jarige Amsterdammer na een zege van 4-0. "Maar dit doet me wel wat. Ik zou liegen als ik dit niet zou zeggen."

Blind was er op 21 november 2012 bij toen Ajax ook in de Champions League voor eigen publiek verloor van Dortmund (1-4). Bij rust keken hij en zijn ploeggenoten al tegen een achterstand van 0-3 aan. Danny Hoessen maakte het enige doelpunt voor de club uit Amsterdam. Nu was Sébastien Haller de spits van Ajax. Met een doelpunt en twee assists maakte hij weer duidelijk waarom Ajax bijna een jaar geleden maar liefst 22 miljoen euro voor hem over had.

"Er is inmiddels wel wat veranderd hier", keek Blind terug op de afgelopen negen jaar. Ajax draaide in de zomer van 2018 de geldkraan open. Het salarisplafond werd verhoogd naar ruim 4 miljoen euro per jaar. Blind (Manchester United) en Dusan Tadic (Southampton) kwamen over uit de Premier League. Die koerswijziging leverde al binnen een jaar een plaats in de halve finale van de Champions League op. Veel spelers van die succesvolle ploeg zijn alweer vertrokken. Maar Ajax jaagt nog steeds op Europees succes, met Blind en Tadic als voorvechters.

Geweldige avond

Het ervaren duo zette op de linkerflank de toon tegen Dortmund, de nummer 2 van Duitsland. Ze namen al hun ploeggenoten mee. Edson Álvarez veroverde de ene na de andere bal en Jurriën Timber en Lisandro Martínez gaven de gevreesde Erling Haaland nauwelijks ruimte. En als de Noorse spits een keer was ontsnapt, dan stond daar de 37-jarige doelman Remko Pasveer. Noussair Mazraoui en Antony combineerden vloeiend op de rechterflank en Steven Berghuis maakte zijn uitverkiezing als 'nummer 10' helemaal waar.

Met 9 punten uit drie duels en een doelsaldo van 11-1 is Ajax al dicht bij de achtste finales van de koningsklasse van clubvoetbal. Waar gaat dit Europese avontuur eindigen? Voorzichtig als hij vaak is, waagt Blind zich voorlopig niet aan een voorspelling. "Het was een geweldige avond met een fantastisch publiek", zei hij. "Maar we blijven nederig. Dit is wel het niveau dat we nu nastreven maar we willen ook nog steeds beter. Op naar de volgende wedstrijd. We houden de moed er in."

Blind droeg met de 2-0 bij aan de zege op Dortmund. "Het was mijn eerste doelpunt van Ajax in de Champions League", besefte hij. "Was dit dan ook zijn mooiste Europese wedstrijd met Ajax? "Nou, ik kan me ook nog een 1-4 bij Real Madrid herinneren", antwoordde de linksbenige international.