‘Uitspraak hooggerechtshof Londen dinsdag’

LONDEN (ANP) - Het Hooggerechtshof in Londen doet dinsdagmorgen om 11.30 (onze tijd) uitspraak in de zaak tegen premier Boris Johnson over de extra lange schorsing van het parlement. Dit heeft het hof laten weten na drie dagen van zittingen over de omstreden schorsing afgelopen week.

Klagers hebben aangevoerd dat de premier in strijd met het recht handelde toen hij de koningin de ongebruikelijk lange schorsing van vijf weken voorlegde in verband met voorbereidingen voor het nieuwe parlementaire jaar.

Ze betogen dat Johnson niet de waarheid sprak, maar in werkelijkheid het parlement zo veel mogelijk wil uitschakelen in de aanloop naar de door hem aangekondigde brexit op 31 oktober. De zittingen van het Lagerhuis worden wel vaker geschorst in deze tijd van partijcongressen en in de aanloop naar een nieuw 'parlementair seizoen'. Maar Johnson zou de schorsing hebben opgerekt om zijn brexit erdoor te drammen. De schorsing is nu tot 14 oktober.

Voor de elf opperrechters is het vooral de vraag of ze als rechterlijke macht mogen ingrijpen in de ruzie tussen parlement en regering. Feitelijk oordelen ze over twee zaken in hoger beroep die over de schorsing gaan, een Schotse en een Engelse. In de Schotse zaak kregen de klagers gelijk met hun visie op de werkelijke reden van Johnsons schorsing. Maar in de Engelse zaak wees de rechter de klacht af, omdat het een puur politieke kwestie is en rechters daarbuiten staan. Als de opperrechters de Schotse visie op deze zaak volgen, zou dit dinsdag een diepe nederlaag voor de premier betekenen en mogelijk de schorsing bekorten.