Uitspraak in Eris-onderdeel, opnieuw twee keer levenslang geëist

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank doet donderdag uitspraak in een moordzaak waarin een levenslange gevangenisstraf is geëist tegen de twee verdachten. De strafzaak is een onderdeel van het grote liquidatieproces Eris waarin dinsdag drie verdachten tot de langst mogelijke straf zijn veroordeeld.

Ferrel T. (35) en Guyno O. (30) worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Amsterdammer Justin Jap Tjong. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij de 25-jarige Jap Tjong op 31 januari 2017 in de val gelokt, wat leidde tot zijn dood in Amsterdam-Osdorp. Jap Tjong werd van dichtbij tientallen keren beschoten.

Het motief voor de moord ligt volgens justitie in de 'vergismoord' op Hakim Changachi (31), op 12 januari 2017 in Utrecht. Jap Tjong zou de chauffeur zijn geweest bij deze moordexpeditie, T. en O. de schutters. T. en O. zijn eerder tot lange celstraffen veroordeeld voor onder meer de vergismoord.

Changachi werd aangezien voor het eigenlijke doelwit, een man die in dezelfde flat woonde. Toen plannen werden gemaakt om het eigenlijke doelwit alsnog dood te schieten, zou de 25-jarige bang zijn geworden. Ruim twee weken na de vergismoord werd Jap Tjong vervolgens zelf doodgeschoten.

De moord zou zijn gepleegd in opdracht van Caloh Wagoh-oprichter Delano 'Keylow' R. De voorman van de inmiddels verboden motorclub is een van de mannen die eerder deze week in het Eris-proces tot levenslang is veroordeeld.

Met deze moord zou R. zich hebben willen bewijzen tegenover Ridouan Taghi, hoofdverdachte in weer een ander, zeer omvangrijk liquidatieproces, Marengo. Taghi hoorde vorige week een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. De rechtbank zal vermoedelijk niet eerder dan medio volgend jaar uitspraak in deze zaak doen.