Uitspraak in zaak ‘Balie-Syriër’ en zijn broer

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam doet maandag uitspraak in de zaak van 'Balie-Syriër' Aziz A. De 35-jarige A., die in 2017 ineens opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam, wordt verdacht van onder meer deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014. Er is een celstraf van 23 jaar tegen hem geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie verkeerde A. in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende positie had. Ook ziet het OM bewijs dat hij een rol heeft gespeeld bij meerdere aanslagen, waarbij veel doden zijn gevallen. Ook zijn broer Fatah staat terecht, tegen hem is tien jaar cel geëist. Volgens het OM "profiteerde" hij van de hoge positie van zijn jongere broer.

Aziz had zich volgens justitie in zijn nieuwe woonplaats Amsterdam "een hipster-imago" aangemeten en leefde het leven waarin "feesten en vrouwen" de boventoon voerden. Tijdens de vertoning in De Balie van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), werd Aziz herkend door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently. Volgens hen is hij een jihadistisch strijder. Zelf zei hij daar al eerder over dat "de zaak groter is gemaakt". Aziz was naar eigen zeggen bij de bijeenkomst op advies van de AIVD, waarvoor hij juist informant zou zijn geweest.

Aziz is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.

De Syriër ontkent met klem dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie, net als Fatah (44), die in Nederland met zijn gezin in Bergeijk was neergestreken. De broers werden eind 2018 kort na elkaar opgepakt na maandenlang afgeluisterd te zijn door de politie.