Uitzetten nijlpaarden Pablo Escobar kost Colombia miljoenen

BOGOTA (ANP/AFP) - Colombia onderneemt opnieuw actie tegen de groeiende populatie nijlpaarden in het land. De dieren, ooit eigendom van drugsbaas Pablo Escobar, veroorzaken overlast en daarom gaat een deel nu naar het buitenland. De kosten worden geschat op zo'n 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro).

Escobar haalde in de jaren tachtig vier nijlpaarden naar zijn privédierentuin in het noordwesten van Colombia. De Afrikaanse dieren ontsnapten nadat de beruchte drugsbaron in 1993 werd gedood. De populatie is inmiddels gegroeid tot zo'n 150 nijlpaarden, ondanks een sterilisatieprogramma.

Colombia gaat bijna de helft van de dieren naar buitenlandse opvangcentra sturen. Tien gaan naar Mexico en zestig naar India. De nijlpaarden zullen met aas naar hokken worden gelokt, waar ze blijven totdat ze het land worden uitgezet. De hele operatie zal ongeveer 3,5 miljoen kosten, aldus de eigenaar van het Mexicaanse opvangcentrum.

De populatie dreigt volgens onderzoekers explosief te groeien en is dan helemaal niet meer onder controle te houden. Colombia kan tegen 2040 bijna 1500 wilde nijlpaarden hebben. Ze verstoren volgens experts nu al het ecosysteem in hun leefgebied. Daarnaast vinden er ook incidenten plaats waarbij de dieren mensen aanvallen.