Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging donderdag vooruit op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Eerder deze week werd bekend dat Unilever ongeveer 60 miljard euro wilde betalen voor het onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor flink terrein.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het definitieve inflatiecijfer van de eurozone en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank. De aantekeningen van de decembervergadering van de centrale bank geven mogelijk meer inzicht over hoe de beleidsmakers de hoge inflatie in het eurogebied willen aanpakken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 775,65 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1074,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent. De hoofdindex in Parijs verloor een fractie.

Ahold Delhaize

Unilever won 1,4 procent en GSK zakte dik 2 procent in Londen. Techinvesteerder Prosus (plus 4,4 procent) was de sterkste stijger in de AEX dankzij een koopadvies van Goldman Sachs. Ook platenlabel Universal Music Group (plus 1,6 procent) profiteerde van een koopaanbeveling van de Amerikaanse bank. Zorgtechnologiebedrijf Philips kampte met een adviesverlaging door Jefferies en zakte 1,3 procent.

Supermarktconcern Ahold Delhaize daalde 0,7 procent. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) krijgen supermarkten steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet en dreigen schappen daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.

Olie

AB Foods daalde 1 procent na een handelsupdate. De winkelsluitingen in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben het moederbedrijf van Primark naar schatting 36 miljoen euro aan omzet gekost in de afgelopen zestien weken. Deliveroo steeg 3,5 procent in Londen. De Britse maaltijdbezorger verwerkte in het vierde kwartaal flink meer orders. Concurrent Just Eat Takeaway klom 2,6 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1364 dollar waard, tegenover 1,1350 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 86,55 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 87,88 dollar.