Universiteit Maastricht krijgt na hack losgeld terug met winst

MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht krijgt een deel van het losgeld dat in 2019 werd betaald aan hackers terug met flinke winst. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit na berichtgeving van de Volkskrant.

De universiteit werd in 2019 slachtoffer van een hackersaanval, waardoor onder meer het e-mailverkeer stil kwamen te liggen en de website van de bibliotheek onbereikbaar was. De universiteit betaalde de hackers losgeld in de vorm van bitcoins, destijds met een waarde van bijna 200.000 euro.

Een deel van de cryptomunten werd door de politie teruggevonden. De bitcoins zijn op het moment een stuk meer waard dan in 2019, waardoor de universiteit nu zo'n half miljoen euro terugkrijgt. Het geld is al omgezet van crypto- naar gewone valuta, aldus de universiteitswoordvoerder, maar er moet juridisch nog een en ander geregeld worden voor het op de rekening van het instituut staat.

Totale schade

Ondanks dat de Universiteit Maastricht meer geld terugkrijgt dan ze aan losgeld betaalde, benadrukt de woordvoerder dat er geen sprake is van winst. "De totale schade was flink hoger dan wat er nu terugkomt." Zo moest er onder meer een ICT-bedrijf worden ingehuurd. "Niettemin zijn we hier erg blij mee."

Het geld zal worden ondergebracht in een fonds voor studenten met financiële problemen. "Tijdens die cyberaanval - maar vooral tijdens de coronapandemie daarna - hebben we gezien hoe kwetsbaar studenten zijn."