Utrecht heeft groter station dan Amsterdam

UTRECHT (ANP) - In 2017 was Utrecht Centraal opnieuw het grootste station van Nederland, met per werkdag 186.000 mensen die daar in- en uitstapten. Dat is een stijging van 3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Kort daarachter staat Amsterdam Centraal, dat gemiddeld 184.000 reizigers op een doordeweekse dag verwerkt, een stijging van 6 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

De vijf grootste stations zijn Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport. Op deze stations groeide het aantal reizigers met gemiddeld 5 procent. De grootste stijger van de grote vijf is Schiphol met 9 procent naar zo'n 86.000 in- en uitstappers. Oorzaak is de grote groei van de luchthaven.

Ook Amsterdam Zuid groeit razendsnel, met circa 54.500 passagiers is dat een stijging van 20 procent. Door de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn verwacht de NS dat dit station verder zal doorgroeien. Grootste daler is Dordrecht Zuid dat met 18 procent daalt naar ruim 1000 in- en uitstappers vanwege aanpassingen in de dienstregeling. De kleinste NS-stations zijn Eijsden met 181 in- en uitstappers en Soest met 218.

In 2017 bedroeg het totale aantal reizen op een gemiddelde werkdag ongeveer 1,3 miljoen. De stijging van het aantal in- en uitstappers concentreert zich vooral in de stedelijke gebieden en de groei is sterker in de spits dan tijdens de daluren.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *