‘Vader van merengue’ Johnny Ventura overleden in Santo Domingo

De Dominicaanse zanger en bandleider Juan de Díos Ventura Soriano is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd met zijn merengue- en salsamuziek in binnen- en buitenland bekend als Johnny Ventura. Hij kreeg ook de bijnaam 'Vader van de merengue' omdat hij de uit de Dominicaanse Republiek stammende muziek- en dansstijl moderniseerde en exporteerde met zijn El Combo Show.

Hij bracht meer dan honderd platen uit en was nog altijd actief toen hij zich woensdagavond onwel voelde en niet lang erna overleed. Volgens plaatselijke media lijkt een hartaanval de doodsoorzaak te zijn geweest. De Dominicaanse zanger Juan Luis Guerra prees Ventura als "de man die iedereen getoond heeft wat merengue werkelijk is, dank Don Johnny". President Luis Abinader noemde Ventura een icoon en "de merenguemeester" en hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Ventura begon zijn muzikale carrière op zestienjarige leeftijd en is een van de bekendste zangers van Latijns-Amerika geworden, met nummers als Patacón Pisao, Merenguero hasta la tambora, Ah yo no sé! en Las indias de Bani. Hij werd bij zijn eerste reis naar de VS in 1967 vrijwel meteen een ster in dat land. Maar de 'Vader van de merengue' is ook politiek actief geweest en hij was onder meer locoburgemeester en vervolgens de burgervader van de hoofdstad Santo Domingo in de jaren 1994-2002.