Vakbond SAG-AFTRA start onderzoek uitzetting Trump

De vakbond voor Hollywoodacteurs, SAG-AFTRA, heeft een onderzoek ingesteld naar de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump. Aanleiding is de stormloop op het Capitool eerder deze maand, waartoe Trump zijn supporters zou hebben aangezet.

De bond, die ook televisie- en radiopersoonlijkheden onder wie journalisten vertegenwoordigt, liet dinsdag in een statement weten dat het Trump verdenkt van "het voeren van een roekeloze campagne vol misleidingen die erop gericht waren journalisten in diskrediet te brengen en daarmee uiteindelijk hun veiligheid op het spel te zetten."

De voorzitter van SAG-AFTRA, actrice Gabrielle Carteris, laat in de verklaring weten: "Donald Trump heeft de waarden aangevallen die onze bond als heilig ziet: democratie, waarheid, respect voor Amerikanen van alle rassen en geloofsovertuigingen, en het heilige instituut van een vrije pers. Er is een direct verband tussen zijn openlijke ontkenning van de waarheid en de aanvallen op journalisten die zijn uitgevoerd door zijn volgers."

Een speciaal comité van de bond zal zich nu buigen over de zaak-Trump. Als hij schuldig wordt bevonden aan het overtreden van de huisregels van SAG-AFTRA, zal zijn lidmaatschap worden ingetrokken en kan de dan oud-president ook boetes krijgen. Trump is als televisiepersoonlijkheid al ruim dertig jaar lid van de vakbond.