Vakbonden kondigen stakingen aan bij de NS

UTRECHT (ANP) - De vakbonden bereiden stakingen voor bij Nederlandse Spoorwegen (NS). In eerste instantie zullen de acties alleen de internationale treinen naar Brussel raken en de service op de stations, zeggen ze. Als de spoorvervoerder dan nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat dan willen de bonden ook stakingen opzetten bij de rest van het NS-personeel en dat van hogesnelheidstrein Thalys.

Wanneer er precies wordt gestaakt en wat dan de impact dan is, willen de bonden nog niet zeggen. Dan zou het verrassingseffect eraf zijn. Wel geven ze aan dat ze reizigers tijdig zullen informeren.

FNV en VVMC verstuurden onlangs al meerdere ultimatums naar de NS, maar daarop gaf de onderneming volgens hen geen bevredigend antwoord. De ultimatums gingen specifiek om de delen van het personeel waar als eerste zal worden gestaakt. Maar volgens FNV-bestuurder Henri Janssen gaat het om zulke belangrijke zaken bij het bedrijf dat er uiteindelijk ook breder actiegevoerd zou kunnen worden.

Bij NS Internationaal en Thalys willen de bonden een beter bod voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor conducteurs. Daarnaast leeft er bij het personeel onvrede over de wijze waarop de NS de herinrichting van de service op de stations invult. Het zou daardoor steeds moeilijker worden om de veiligheid en de service naar de reizigers te garanderen en ervoor te zorgen dat servicemedewerkers onder goede arbeidsomstandigheden hun werk kunnen doen.