Valencia verslaat Barcelona in bekerfinale

SEVILLA (ANP) - Valencia heeft een einde gemaakt aan de hegemonie van FC Barcelona in het Spaanse bekertoernooi. De ploeg van trainer Marcelino versloeg de Spaanse kampioen in de bekerfinale in Sevilla met 2-1. Barcelona had de Copa del Rey de afgelopen vier jaar gewonnen.

Jasper Cillessen stond voor het derde jaar op rij onder de lat in de bekerfinale. De 30-jarige keeper van het Nederlands elftal, die komende zomer mogelijk vertrekt bij Barcelona, moest in de eerste helft twee doelpunten incasseren. Kevin Gameiro knalde na 20 minuten de openingstreffer langs Cillessen. Ruim 10 minuten later kopte Rodrigo de 2-0 binnen.

Barcelona probeerde van alles, maar kwam lang niet verder dan een knal van Lionel Messi op de paal. In de 73e minuut bracht de Argentijn alsnog de spanning terug door de aansluitingstreffer in te tikken. Messi vestigde daarmee weer eens een record. Hij werd de eerste speler die in zes finales om de Copa del Rey tot scoren komt. Messi deelde het record met Telmo Zarra, die in vijf finales scoorde. Valencia hield in de hectische slotfase stand en pakte zo voor het eerst sinds 2008 weer een prijs.

Tastbare prijs

De ploeg van Marcelino eindigde in La Liga op de vierde plaats en kwalificeerde zich daardoor net als vorig jaar voor de Champions League. Met het winnen van de Copa del Rey haalde Valencia, dat in financieel en sportief opzicht zware jaren achter de rug heeft, ook eindelijk weer eens een tastbare prijs.

Voor Barcelona eindigde het seizoen zo heel teleurstellend. De ploeg van trainer Ernesto Valverde prolongeerde weliswaar de landstitel, maar werd in de halve finales van de Champions League op dramatische wijze uitgeschakeld door Liverpool. De Catalanen grepen in het stadion van Sevilla ook naast de 'dubbel'.