Van de Sanden speelt twijfels over Spelen van zich af

ENSCHEDE (ANP) - Voetbalster Shanice van de Sanden twijfelde de afgelopen maanden behoorlijk over haar plek in de olympische selectie van Oranje. De excentrieke rechtsbuiten kwam bij haar Duitse club VfL Wolfsburg weinig aan spelen toe en kreeg in haar privéleven met veel verdriet te maken. "Ja, ik heb wel getwijfeld of ik mee zou mogen naar Japan. Maar als ik nu zie wat ik het team kan geven, dan heb ik er alle vertrouwen in", zei Van de Sanden na de met 7-0 gewonnen oefeninterland van Oranje tegen Noorwegen.

De 28-jarige Utrechtse kwam direct na rust in het veld voor Lieke Martens, die na een wervelend optreden in de eerste helft rust kreeg van bondscoach Sarina Wiegman. Van de Sanden begon met het missen van een open kans, maar kwam in de 73e minuut alsnog tot scoren met een fraai stiftje over de Noorse keepster. Geëmotioneerd keek ze even naar boven.

"Er ging op dat moment ontzettend veel door mijn hoofd heen. Ik hoef denk ik niet te zeggen wat, dat kon je wel zien aan hoe ik juichte", zei Van de Sanden. Eind vorig jaar overleed haar schoonvader, begin dit jaar haar eigen vader. "Ik ben door een achtbaan gegaan de afgelopen 1,5 jaar. Ik heb een heel moeilijk jaar gehad, waarin ik niet veel heb gespeeld bij mijn club. Maar als je hard blijft werken, kan je heel ver komen. En ik heb hier keihard voor gewerkt. Ik was blij dat ik al direct na rust mocht invallen, dan heb je toch wat langer de tijd om in je spel te komen." Van de Sanden gaf na haar doelpunt ook de assist bij de 7-0 van Daniëlle van de Donk.

Bondscoach Sarina Wiegman maakt in de loop van woensdag bekend welke 22 voetbalsters ze meeneemt naar Japan. Van de Sanden rekent erop dat ze daar bij zit. "Ik wil heel veel moois brengen op de Spelen."