Van den Goorbergh schrok van al dat publiek bij start TT

ASSEN (ANP) - Zonta van den Goorbergh was toch even beduusd bij de start van de TT in Assen. De 16-jarige debutant in de Moto2 schrok ervan dat hij ineens aan die 100.000 mensen op de tribune moest denken. "Normaal heb ik niet eens door dat er publiek is, dan ben ik helemaal gefocust op het moment dat de lichten uitgaan", zei de jonge motorracer, die als achttiende finishte.

"Ik weet ook niet waarom ik me er nu wel ineens bewust van was. Misschien omdat er nu veel meer fans waren voor mij. Ik heb me er verder niet te veel van aangetrokken, want ik weet ook dat het publiek je niet moet afleiden."

Hij was tevreden met zijn plek in de top 20. "Stiekem hoopte ik op meer en ik heb op het laatst onnodig nog een plek ingeleverd, maar ik kon op een foutje na in de eerste ronde een strak tempo rijden. Er zit duidelijk verbetering in."

Achterstand

Zijn vader Jurgen van den Goorbergh kon dat met cijfers staven. "We werken toe naar een achterstand van 25 seconden op de winnaar en het waren er 28. Aan het begin van het seizoen was het verschil een minuut, dus Zonta heeft het al gehalveerd. Hij mag niet klagen", zei de oud-wegracer, die bij de start zijn emoties niet meer onder controle had.

"Dikke tranen ja. Dat was een lastig momentje", zei de oud-wegracer. "Ik heb hier zelf 20 jaar gestaan en nou staat je zoon er. Ik zag dat publiek en het overviel me. Het was vooral de spanning. We hebben de hele week toegeleefd naar de TT en het is niet zo vanzelfsprekend dat je kan racen in het wereldkampioenschap. Daar komt veel bij kijken en dan maakt Zonta het nog waar ook. Hij heeft gewoon een heel solide weekend gehad en ik zeg dat met bravoure."