Van den Hoogenband: diep respect voor roeiers

TOKIO (ANP) - Chef de mission Pieter van den Hoogenband heeft de roeiers van de Nederlandse ploeg geroemd om hun veerkracht. De ploeg werd hard getroffen door drie coronabesmettingen, met tal van beperkende maatregelen als gevolg, maar wist woensdag op de Olympische Spelen in Tokio liefst vier medailles te winnen.

"Zoveel respect voor onze roeiende mannen en vrouwen die vandaag een waanzinnige prestatie hebben geleverd", meldde Van den Hoogenband op Twitter. "De besmettingen, de onzekerheden die dit met zich meebrengt en de aangescherpte maatregelen op en rondom de venue zorgden voor een verre van ideale voorbereiding. Maar in plaats van stress werd het een schoolvoorbeeld van kracht halen uit tegenslag. Hulde!"

Nooit eerde haalden Nederlandse roeiers op de Olympische Spelen vier medailles op één dag. De mannen dubbelvier veroverde goud, de mannen dubbeltwee en de vrouwen vier-zonder pakten zilver en de vrouwen dubbeltwee bemachtigde brons. Op de Spelen van Rio in 2016 scoorde de Nederlandse roeiploeg drie medailles.