Van der Burg: anderen moeten berusten in veto tegen Bulgarije

BRUSSEL (ANP) - Nederland en Oostenrijk zijn niet te vermurwen om Roemenië en Bulgarije alsnog toe te laten tot de grenscontrole vrije Schengenzone. Sommige EU-landen willen dat de EU-leiders zich volgende week nog eens over de kwestie buigen, maar "men heeft zich neer te leggen" bij het veto van deze twee lidstaten, vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie).

Van der Burg en zijn Oostenrijkse collega stemden donderdag tegen de toetreding van beide Balkanlanden tot het Schengengebied. Nederland houdt vol dat Bulgarije niet aan de vereisten voldoet, al denkt de Europese Commissie, die daarop toeziet, en het leeuwendeel van de lidstaten daar anders over. Roemenië is voor Nederland wel welkom, maar dat land kan niet aansluiten zonder Bulgarije door de open grens met dat buurland. "Sneu voor de Roemenen, want die hebben aan alle voorwaarden voldaan", zei Van der Burg na afloop van het overleg met de migratieministers van de EU.

Maar Nederland zwicht niet voor de grote druk, zegt hij. Ook niet tijdens de top volgende week, als premier Mark Rutte met zijn EU-collega's vergadert in Brussel. "Het staat iedereen vrij om alles te agenderen volgende week, maar wij zijn duidelijk geweest", zei Van der Burg na afloop. "Bulgarije moet voldoen aan de voorwaarden. Dan kunnen ze lid worden en eerder niet."